Ben je ook zo dol op bananenbrood? Al flinke poos eet ik dit graag als ontbijt maar sinds mijn endometriose dieet is het helemaal onmisbaar geworden. Heerlijk als ontbijt maar ook ideaal om mee te nemen als tussendoortje. De afgelopen jaren heb ik allerlei recepten geprobeerd en vandaag deel ik mijn favoriet met je. Maak je klaar voor het lekkerste: Bananenbrood koek & speculaas!
Tips voor het perfecte bananenbrood koek & speculaas
Het is niet overdreven als ik zeg dat ik talloze recepten en combinaties heb geprobeerd. Wanneer je op zoekt bent naar hét perfecte bananenbrood ben je ongetwijfeld ook tegen deze zaken aangelopen.
- Te droog of juist te smeuïg Voeg bijvoorbeeld een scheutje amandelmelk toe aan je beslag wanneer je het wat droog vind. Ook heb ik gemerkt dat het geheel een stuk smeuïger wordt wanneer je je bananen echt goed prakt van tevoren, dit zorgt ook voor een wat minder droog bananenbrood. Zelf heb ik graag mijn bananenbrood wat droger, vandaar dat ik in dit recept geen amandelmelk heb toegevoegd.
- Zakt je banenbrood in? Wellicht heb je teveel bakpoeder gebruikt óf je ovendeur te vroeg opengedaan. Laat het brood in de oven afkoelen (met de deur op een kiertje).
- Varieer en blijf proberen! Er zijn erg veel variaties op te vinden en probeer een recept te vinden wat voor je werkt qua smaak maar leer vooral ook je eigen oven kennen. In mijn combi oven moet het bijvoorbeeld een stukje langer dan in de klassieke oven van mijn moeder.
Het recept wat ik hier deel is een wat droger recept. Ik vind het lekker als het namelijk een beetje meer een soort koek is dan een smeuïge cake. Mijn eigengemaakte (gezonde!) chocoladepasta smeer ik hier altijd nog op, dat recept deel ik later nog met je.
Wat heb je nodig / wat heb ik gebruikt?
- 200 gram havermout
- 3 bananen
- 3 grote theelepels koek en speculaas kruiden
- 2 grote theelepels koekkruiden óf kaneel zelf varieer ik hier graag wat mee
- 12 gram wijnsteen bakpoeder
- 2 eieren
- Beslagkom
- Kokosolie
- Cake vorm
- Mixer
- Optioneel: stukjes appel
- Optioneel: 50-200 ml amandelmelk indien je niet van een droger bananenbrood houdt
Stappenplan
- Verwarm de oven voor. Ik ben een combi oven en verwarm hem voor op 160 graden.
- Mix de havermout totdat je grof meel krijgt. Dit kan heel gemakkelijk in de blender.
- Prak nu de bananen tot je een soort baby-hapje krijgt.
- Voeg alle ingrediënten samen en mix het tot een luchtig beslag. (Indien je de stukjes appel toe wil voegen kun je deze er nu doorheen scheppen.)
- Vet je cakevorm in met wat gesmolten kokosolie.
- Neem een grote lepel en schep het beslag zo luchtig mogelijk in je cakevorm.
- Plaats het bananenbrood in de oven voor zo’n 50 minuten op 160 graden.
Welke ingrediënten mogen niet ontbreken bij jouw bananenbrood?
Rachel says
Het ziet er zo lekker uit! Ik heb je recept gelijk opgeslagen 🙂
Edith-Sofia says
Woow zo lekker! Echt een herfstrecept?