Vandaag gaan we zelf chocolade maken met raw cacao, mijn gezonde chocolade bonbons! Want wanneer je mijn artikel ‘Je hormonen in balans met het endometriose dieet‘ hebt gelezen dan heb je gezien dat er vooral een hele hoop is dat ik niet meer mag eten nu. Sowieso sta ik daarom nu meer in de keuken dan ooit. Maar los van alle groenten, fruit en noten miste ik wel iets lekkers om mezelf zo nu en dan op te kunnen trakteren. Inmiddels hebben mijn familie én vrienden ze geproefd en we zijn allemaal fan!
OVER DE INGREDIËNTEN
Het is best vreemd om gezond en bonbons in één zin te zien, nietwaar? Daarom zal ik je eerst meer vertellen over de ingrediënten zodat het niet zo vreemd meer overkomt.
We gebruiken namelijk rauwe cacao in dit recept. In tegenstelling tot de chocoladereep die je in de winkel kunt kopen is deze vorm van chocolade wél goed voor je.
Daarnaast bevat het kokosolie en amandelpasta.
VOORDELEN KOKOSOLIE:
- Doodt bacteriën en virussen
- Beschermt je tegen nierstenen
- Helpt je bloedsuiker op peil te houden en verbetert de productie van insuline
- Calcium en magnesium worden beter opgenomen
- Verbetert de werking van je schildklier
- Verminderd hongergevoel
- Toename vetverbranding
- Helpt goede cholesterol te verhogen
Zelf gebruik ik amandelpasta, biologische en zonder toevoegingen. Je kunt dit ook eenvoudig zelf maken van amandelen.
VOORDELEN AMANDELEN:
- Bevat veel gezonde voedingstoffen
- Amandel is één van de gezondste noten omdat het technisch gezien geen noot, maar een zaad is
- Bevat magnesium
- Helpt bij afvallen doordat het veel eiwitten, koolhydraten en vezels bevat (hierdoor raak je sneller verzadigd en eet je dus onder aan de streep minder)
- Bron van antioxidanten, bevat o.a. vitamine E en C
- Rijk aan vezels
- Heeft een positief effect op LDL oftewel je ‘slechte cholesterol’
VOORDELEN RAUWE CACAO:
- Rijk aan antioxidanten
- Bevat essentiële mineralen: magnesium, koper en ijzer
- Verlaagt je cholesterol & heeft een positief effect op je bloeddruk en bloedcirculatie
- Fenylalanine wat wordt omgezet in dopamine (dit bevordert je aanmaak van hormonen en neurotransmitters die je een goed gevoel geven)
- Door het magnesium is het goed voor je nachtrust (het bevat ook cafeïne maar dit is zo weinig dat dit geen invloed heeft)
- De geur van cacao werkt stress verlagend
- Het is goed als je wil afvallen (in tegenstelling tot bij normale cacao is hierbij de cacaoboter eruit gehaald en boter is natuurlijk vet)
- Verminderd je hongergevoel
- Zorgt niet voor grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel
- Is goed voor je huid door de antioxidanten
- Goed voor je tanden: het werkt antibacterieel en beschermt je tandglazuur
- Ontstekingsremmend
CHOCOLADE EN ACNE
Goed voor je huid? Maar van chocolade krijg je toch acne? Dit is toch wel de grootste misvatting met betrekking tot raw cacao/chocolade. Het kan inderdaad zijn dat je na het eten van een lekkere chocoladereep puistjes krijgt. Echter komt dit dan niet door de rauwe cacao die hierin zit maar door de melkbestanddelen, eventueel de smaakmiddelen, ongezonde vetten of houdbaarheidsmiddelen. Van de puurste vorm krijg je geen acne. Sterker nog het gaat de laatste maanden steeds beter met mijn huid. Zeker wanneer ik ongesteld ben zweer ik bij deze chocolaatjes in plaats van de chocoladerepen die ik voorheen uit de winkel verslond.
ZELF CHOCOLADE MAKEN MET RAW CACAO, WAT HEB JE NODIG?
- Drie eetlepels kokosolie
- Twee eetlepels raw cacao
- Twee eetlepels amandelpasta (Ik gebruik het liefste die van Bio Today, te koop bij de supermarkt. Heb ook andere merken geprobeerd en die geven een droger effect!)
- Snufje zout
- Optioneel: honing
- Optioneel: mespuntje verse vanille
- Vormpjes (ik gebruik bonbon/chocoladereep vormen maar je kunt ook een ijsblokjesvorm gebruiken, wellicht moet je ze dan iets minder vol gieten)
STAPPENPLAN
Verwarm de kokosolie en voeg vervolgens de overige ingrediënten toe. Zorg ervoor dat je een zacht en vloeibaar papje hebt, het hoort erg dun te zijn. Je kunt de ingrediënten eau bain marie verwarmen zodat het goed mengt.
Giet vervolgens je mengsel in je vorm en plaats dit voor 30 minuten in de diepvries.
Na 30 minuten, smullen maar!
TOPPINGS
Het leuke is dat je zelf je smaken kunt kiezen. Je kunt bijvoorbeeld goji bessen, chia zaad voor een leuke bite, cranberry’s, pecan nootjes of cashewnoten toevoegen. Hier heb ik de afgelopen maanden flink mee geëxperimenteerd!
BEWAARADVIES
Wanneer je ze eenmaal uit hun vormpjes hebt gehaald uit de diepvries is het belangrijk ze direct in de koelkast te zetten. Ze smelten namelijk erg snel. Het mega grote minpunt is dat je ze niet gezellig op tafel kunt zetten, dan krijg je chocoladepasta. Gewoon direct vanuit de koelkast opeten! Je kunt ze enkele dagen bewaren (ook afhankelijk van de eventuele toppings die je eraan hebt toegevoegd).
Dit artikel betreft een samenwerking, lees mijn disclaimer.
Volg je me al op Instagram, Facebook of Pinterest?
Geef een reactie