Afgelopen zomer liet ik je zien hoe ik deze bonbons maak. Gezonde bonbons? Jazeker! Ik maak namelijk gebruik van raw cacao en dat heeft allerlei voordelen ten opzichte van gewone chocolade. Hoewel de bonbons heerlijk zijn, wil ik soms ook gewoon lekker chocoladepasta op mijn bananenbrood of rijstwafel. Vandaag gaan we daarom gezonde chocoladepasta maken!
Mocht je het gemist hebben in het vorige artikel, hier nog even de voordelen van raw cacao op een rijtje:
- Rijk aan antioxidanten
- Bevat essentiële mineralen: magnesium, koper en ijzer
- Verlaagt je cholesterol & heeft een positief effect op je bloeddruk en bloedcirculatie
- Fenylalanine wat wordt omgezet in dopamine (dit bevordert je aanmaak van hormonen en neurotransmitters die je een goed gevoel geven)
- Door het magnesium is het goed voor je nachtrust (het bevat ook cafeïne maar dit is zo weinig dat dit geen invloed heeft)
- De geur van cacao werkt stress verlagend
- Het is goed als je wil afvallen (in tegenstelling tot bij normale cacao is hierbij de cacaoboter eruit gehaald en boter is natuurlijk vet)
- Verminderd je hongergevoel
- Zorgt niet voor grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel
- Is goed voor je huid door de antioxidanten
- Goed voor je tanden: het werkt antibacterieel en beschermt je tandglazuur
- Ontstekingsremmend
Over de voordelen van kokosolie en amandelpasta vertel ik je in dit artikel ook meer.
Wat heb je nodig?
- Mengschaaltje
- 9 eetlepels gesmolten kokosolie
- 6 eetlepels raw cacao
- 6 eetlepels amandelpasta
- Snufje zout
- Potje om het in te bewaren
- Optioneel: honing
- Optioneel: vanille
Stappenplan gezonde chocoladepasta maken
Het recept is eigenlijk hetzelfde als wanneer je de bonbons maakt, alleen een grotere hoeveelheid natuurlijk. En de uitwerking is uiteraard heel anders.
Smelt de kokosolie en voeg alle ingrediënten samen en zorg dat het goed mengt. Zorg dat je amandelpasta niet te hard is en verwarm het anders ook kort indien nodig.
Het papje samen moet goed vloeibaar zijn zodat alle ingrediënten samen goed vermengd worden.
Vervolgens giet je het mengel in je potje (ik gebruik hiervoor een oud potje van de amandelpasta) en plaats dit even in de koelkast. Ben je heen ongeduldig? Dan kun je het ook 15-20 minuten in de diepvries plaatsen.
Hierna is je chocoladepasta klaar!
Om het goed smeerbaar te houden berg je het koel en donker op, maar liever niet in de koelkast.
Op deze manier bewaar ik het zelf zo’n 1,5 week, dan is het potje hier thuis vaak weer op namelijk.
Wat is jouw favoriete ontbijt in de ochtend?
Geef een reactie