Deze week is het Word Breastfeeding Week dus ik heb mijn persoonlijke tips voor je verzameld: Top 5 borstvoeding tips. Inmiddels mag ik ruim 10 maanden borstvoeding geven. In dit artikel deel ik mijn tips graag met jou zodat ze je kunnen helpen als jij ook met dit avontuur wil starten of tips zoekt om het te vergemakkelijken.
Waarom borstvoeding mij persoonlijk zo raakt
Zelf ben ik erg dankbaar om borstvoeding te mogen geven want ik weet dat dit niet vanzelfsprekend is. Bij Jonah had ik onwijs veel last van stuwing, mentaal was dit verschrikkelijk! Mijn lichaam wilde een kindje voeden, een baby in leven houden, terwijl datzelfde lichaam daar juist in gefaald had met zijn vroeggeboorte. Van alles moest ik doen om de productie tegen te houden. Tijdens de uitvaart 5 dagen na zijn geboorte lekte mijn borsten voor het eerst, het was alsof mijn hele lichaam huilde. Hierdoor droomde ik om ooit een levend baby-tje te mogen voeden, of dat nu met borstvoeding was of met flesvoeding, beide is goed! Mocht jij er bewust voor kiezen flesvoeding te geven of komt je borstvoeding om wat voor reden dan ook niet goed op gang, het enige wat telt is een tevreden baby en mama!
Top 5 borstvoeding tips
1. Een goede start, de juiste verwachtingen
Het begint met een goede start en daarin is het fijn als je de juiste verwachtingen hebt. Zelf heb ik vooraf geen cursus gevolgd en ik denk dat dit ook niet nodig was geweest omdat ik goed op weg ben geholpen door het ziekenhuis en de kraamzorg. Er is echter één puntje wat ik graag had willen weten zodat ik me er beter op voor had kunnen bereiden. In het begin had ik onwijs veel last van naweeën en die werden telkens gestimuleerd door de borstvoeding. Iets positiefs want daardoor krimpt je baarmoeder weer ineen maar wel iets waardoor ik verrast werd. Het was in het begin vrij pijnlijk maar gelukkig verdwijnt dat op den duur en is dat echt iets van de opstartfase. Net zoals pijnlijke tepels trouwens, je lichaam moet er natuurlijk ook aan wennen.
2. Verzorg je tepels goed
Je tepels goed schoon houden spreekt voor zich (denk aan schone pads in je BH) maar daarnaast is tepelzalf ook fijn om altijd in huis te hebben. Zelf vond ik die van Kruidvat erg fijn, ik merkte geen verschil met de duurdere Medela variant. Je tepels wennen aan het borstvoeden dus je hebt het waarschijnlijk niet altijd nodig. Inmiddels heb ik het al maanden niet meer aangeraakt voor mijn tepels, wel voor schrale plekjes want daar helpt het ook top tegen!
3. Probeer verschillende aanlegtechnieken
Dit is wel handig om je vooraf in te verdiepen want je hebt o.a. een rugby methode, liggend of gewoon de welbekende standaard methode terwijl je zit. Soms kan de ene methode net wat beter werken voor jou en je kleintje en kun je hem of haar dan net wat beter aanleggen. Zelf pas ik eigenlijk vooral de standaard methode toe, liggend val ik te snel bij in slaap en rugby is nooit zo mijn ding geweest.
3. Tips met betrekking tot kolven
Hier zou ik een los artikel over kunnen schrijven denk ik, inmiddels zoveel uren kolf ervaring en veel verschillende apparaten uitgeprobeerd. Denk aan: Medela handpomp, NurtureGoods Smart 3.0 Dual Efficient Borstkolf en de YOUHA The INs Gen 2 + app. Die laatste twee gebruik ik allebei nog afwisselend. Merk dat die van YOUHA het meest praktische is omdat deze makkelijk in mijn BH past maar van NurtureGoods is de opbrengst vaak toch wat meer/zie ik het beter. De afgelopen tien maanden was mijn opbrengst niet constant, soms veel en soms liep het terug en daar kan een kolf je ook goed bij helpen. Wanneer ik teveel melk produceerde heb ik de kolven niet gebruikt. Dit omdat je je lichaam met kolven een signaal geeft meer melk te moeten maken. Wanneer het terug liep heb ik precies om die reden juist wel extra gekolfd. In principe kolf ik zoveel mogelijk op vaste tijden waarop Leah normaal ook drinkt zodat het goed in balans blijft op deze manier. Er zit veel verschil in apparatuur en het moet maar net bij je behoeften en borsten passen. Om die reden raad ik je aan om voor de aanschaf in gesprek te gaan met een lactatiekundige voor advies en vaak kun je dan ook wat apparaten in het echt bekijken. Vanwege hygiëne is het namelijk niet mogelijk om een gekochte kolf te retourneren en gezien de kostbaarheid van deze apparaten kan dat een duur gokje zijn.
4. Start op tijd met kolven indien je wat flexibiliteit wenst
Kolven is geen must, je kunt ook prima altijd live voeden natuurlijk. Maar als je wat meer flexibel wil zijn raad ik je aan om op tijd te starten. Zelf startte ik met 6 weken met kolven om Leah op deze manier oefenflesjes te kunnen geven. Bij 4 maanden ging ze namelijk naar de opvang en ik wilde voorkomen dat ze een zogenoemde fles-weigeraar zou worden. Daarnaast was het voor Twan ook altijd een fijn momentje omdat hij op deze manier Leah 1x per dag een fles kon geven. Het is niet zo dat je dan vrije tijd hebt trouwens. Om je productie goed op gang te houden is het belangrijk dat jij op dat moment kolft. Ik kolfde terwijl Twan het flesje gaf en bewaarde deze voor de volgende dag.
Zelf zou ik niet extra kolven, dus wel aan de voedingsmomenten houden. Je lichaam stemt het namelijk helemaal af op je kleintje en je wil niet voor bijvoorbeeld een overproductie zorgen. Ook is de ochtendmelk anders van samenstelling dan de vette avondmelk dus ik zelf houd ik de momenten zoveel mogelijk gelijk.
5. Ontspan!
De ene keer heb je een grote opbrengst en vervolgens breekt er weer een periode aan dat elke druppel telt. Belangrijkste hierin is niet stressen en goed drinken. Zelf had ik de laatste tijd 1ml per minuut dus Leah’s flessen van 150ml werden vrij kostbaar. Nadat ik goed naar mezelf had gekeken besefte ik dat ik teveel stress had en zelf te weinig dronk. Inmiddels is dat nu gelukkig dan ook weer hersteld. Met kolven krijg je vaak minder dan wanneer je kleintje aan de borst ligt want geen enkel apparaat kan op tegen de natuurlijke processen van het aanleggen van een baby. Is Leah tevreden na het voeden aan de borst dan ga ik er vanuit dat ze genoeg heeft gehad ook al leek de productie even wat minder bij het afkolven.
Tot zover mijn Top 5 borstvoeding tips. Heb jij nog tips of zijn er dingen die je graag zou willen weten? Stel ze in de comments!
Volg je me al op Instagram, Facebook of Pinterest?
Geef een reactie