Niets is zo vervelend als je koptelefoon (of oordopjes) alsmaar harder te moeten zetten omdat je je zo irriteert aan bijvoorbeeld die harde vliegtuig motor en je niet optimaal van je muziek kunt genieten. Ik betrap mezelf hier regelmatig op en niet alleen is het slecht voor je oren, ook vind ik het ergens lang niet altijd prettig als anderen juist weer van mijn muziek kunnen meegenieten omdat het net te hard staat. Noise Cancelling headphones bieden daarin natuurlijk uitkomst dus ik heb wat tripjes gemaakt met het openbaar vervoer en hem voor je uitgeprobeerd!
XQISIT, is hét merk van telefoonaccessoires voor de on-the-go generatie. De koptelefoon die ik je vandaag laat zien is de OverEar400: een draadloze hoofdtelefoon met actieve noise cancelling tot 25 decibel. Dat maakt ze tot het ultieme reismaatje voor wie vaak met het vliegtuig reist. ( Hoeveel is 25 decibel? Stille slaapkamer, wind door de bomen is 25 decibel. Met elkaar praten of de vaatwasser zit op 60 decibel, eventjes ter vergelijking. )
Wat zit er in de doos?
Behalve de koptelefoon zit er ook een usb-kabel en een aansluitsnoertje voor de vliegtuigstoel in. In het vliegtuig kun je geen Bluetooth gebruiken, dus moet je de hoofdtelefoon nog aansluiten op de audio-uitgang van je stoelleuning. Ook zit er een hoesje bij waar je je koptelefoon eventueel in kunt doen. Verwacht hier niet teveel van want persoonlijk vind ik dit een niet al te beste reisetui omdat deze vrijwel geen bescherming biedt. Vooral je koptelefoon lekker ophouden zou mijn advies zijn.
Hoe werkt noise cancelling?
Bij actieve noise cancelling worden lage tonen door een microfoon opgepikt, waarna het tegenovergestelde geluid door de over de oren vallende oortelefoons wordt gestuurd. Dat ‘annuleert’ het monotone gebrom van een vliegtuigmotor bijvoorbeeld. De techniek werd oorspronkelijk bedacht om de oren van vliegtuig- en helikopterpiloten te beschermen, maar is tegenwoordig ook voor consumenten beschikbaar.
Deze koptelefoon heeft zowel actieve als passieve noise cancelling. Active noise cancelling is de techniek die ik zojuist omschreef en passieve noise cancelling biedt het ook doordat de koptelefoon over je oren valt.
Comfort en design
De OE400 lijkt in de verste verte niet op de gigantische hoofdklemmen waar helikopter- en straalvliegtuigpiloten waar het allemaal mee begonnen is. Het is een slank design en weerkt maar 217 gram. Ideaal op je hoofd, want: niet te zwaar, maar ook fijn als je hem mee neemt in je handtas.
Hoewel het design verder niet zo mijn ding is (ik heb een gouden Frends koptelefoon met wisselbare covers, dat zegt wel iets over mijn persoonlijke voorkeur..#oeps) zit hij wel enorm lekker. Ik kan zelfs zeggen dat hij lekkerder zit dan mijn Frends doordat de band die over je hoofd loopt breder is en hier ook kussentjes in verwerkt zitten. Daardoor leunt hij fijn op je hoofd zonder dat je er last van hebt.
Zelf ben ik niet al te groot, dus ook mijn hoofd is formaat mini en mij past de koptelefoon net op de kleinste stand.
De kussentjes zijn trouwens heerlijk zacht en klemmen niet vervelend, heb ook geen last van mijn oorbellen. Hoewel mijn Frends koptelefoon ook over ear is klemt deze wél op mijn oorbellen, de OE400 valt echt volledig over mijn kleine oren heen.
Accuduur en verbinding
Met een volledig opgeladen batterij kan de hoofdtelefoon tot wel 12 uur achtereen muziek spelen. Via de ingebouwde microfoon kunnen tot 15 uur lang telefoongesprekken worden gevoerd, hoewel ik hem daar persoonlijk niet zo heel fijn voor vind als ik onderweg ben. Ik praat al snel hard wanneer ik telefoongesprekken voer en houd hier in het openbaar uiteraard altijd extra rekening mee. Maar als ik de koptelefoon draag heb ik helemaal het gevoel dat ik harder praat. Voor thuis vind ik het overigens wél fijn als ik lange telefoongesprekken voer. Niet geheel onbelangrijk trouwens: de andere kant van de lijn kan me goed verstaan.
Als ik aan het bellen ben ga ik graag opruimen dat is echt een tik van mij, dit gaat prima hiermee want je kunt tot 10 meter van je smartphone of tablet vandaan lopen door de bluetooth 4.1 verbinding. Wel stoort hij dan soms een tikkeltje, de verbinding is gewoon op zijn best als je rustig zit met je telefoon dicht bij je.
De stand-by tijd is 30 uur, maar mocht de batterij op een hele lange reis leegraken, dan kun je er altijd nog een audiokabel met 3,5mm-plug op aansluiten die je erbij geleverd krijgt.
Je maakt trouwens heel gemakkelijk verbinding, je zet de koptelefoon aan met het knopje op je linkeroor en via het bovenste knopje op je rechteroor kun je de bluetooth functie activeren. Vervolgens zoek je hem via je smartphone.
Geluidskwaliteit (+ noise cancelling)
Uiteraard draait het daar uiteindelijk allemaal om bij een koptelefoon en ik kan je zeggen dat ik deze erg goed vind. Als ik hem vergelijk met mijn Frends koptelefoon (die toch één keer zo duur was toen ik hem kocht) dan doet hij zéker niet onder. De noise cancelling werkt goed zonder dat ik er misselijk van wordt.
Als ik het vergelijk met een noise cancelling koptelefoon van bijvoorbeeld Bose à €380,- dan merk je wel dat deze cancelling wat minder goed is. Zelf zou ik het daarom een mooie, meer betaalbare middenweg willen noemen tussen een normale koptelefoon en een high-end noise cancelling koptelefoon van bijvoorbeeld Bose.
Uiteraard wordt je omgevingsgeluid gefilterd als je de noise cancelling aanzet maar daarnaast klinkt het geluid dan ook veel beter. Echt een soort bioscoop geluid alsof je er helemaal inzit. Wanneer dit uit staat is het een stuk minder ruimtelijk. Met de noise cancelling functie uit wint mijn Frends het dan ook van de XQISIT op geluidskwaliteit.
Conclusie
Het was mijn eerste ervaring met active noise cancelling want Frends heeft dus alleen passieve cancelling en ik kan je zeggen dat het me goed bevalt. Met name monotone, lage geluiden filtert hij eruit maar als Twan tegen me begint te praten hoor ik dit wel gewoon. Stofzuigen met de koptelefoon maakt me wel een tikkeltje misselijk maar gewoon wat opruimen en bewegen gelukkig niet direct. Ik merk duidelijk verschil met mijn Frends die enkel de over ear demping biedt.
Om van noise cancelling gebruik te kunnen maken heb je accu nodig dus als deze leeg is en je via de 3,5mm audiojack wil luisteren dan kun je enkel ‘normaal’ muziek luisteren. Dit is overigens altijd het geval bij noise cancelling headphones.
XQISIT OE400 is te koop voor €99,00.
Het product in dit artikel is beschikbaar gesteld ter review. Lees mijn disclaimer.
Manon says
Wat een mooie headphone is dit. Ik gebruik eigenlijk nooit zoiets.
Loes says
Dit lijkt me echt ideaal, zeker in de trein of op een drukke plek als je wil studeren. Ik moet zeggen dat ik vooral op de fiets mijn oordopjes gebruik, en daarvoor zou ik zo’n hoofdtelefoon een beetje te gevaarlijk vinden!
Beautyill says
Ohh no in het verkeer zou ik hem echt niet durven gebruiken, snap dat nooit als ik mensen met een koptelefoon op de fiets of scooter zie…
Oordopjes durf ikzelf al niet eens hihi ??