Wat zijn we de laatste tijd aan het worstelen qua slaap. Verschillende matrassen hebben we uitgeprobeerd maar onze boxpring is echt toe aan vervanging. Dit deed me des te meer realiseren hoe belangrijk een goed bed is voor je uiterlijk maar ook voor lichamelijke kwaaltjes, denk aan rugpijn door een slechte slaaphouding.
Tijdens je slaap laad je namelijk niet alleen je energielevel op, er vinden ook allerlei andere belangrijke herstelprocessen plaats. Zo vernieuwen je cellen zich en produceert je lichaam collageen waardoor je huid weer stevig wordt. Slaap je slecht, dan gaat dat ten koste van deze processen en dat zul je op den duur merken. Sterker nog het heeft dan zelfs een nadelig effect op huidveroudering! Een goede nachtrust begint natuurlijk bij een goed bed.
Kies een matras dat je lichaam optimale ondersteuning biedt
De reden dat we zelf zo struggelen is omdat wij mensen allemaal verschillend zijn en de manier waarop we slapen dus ook. De een slaapt het beste op zijn rug en de ander is juist een zijslaper. Daarnaast hebben we ook niet allemaal hetzelfde getal op de weegschaal en zijn we ook niet allemaal even lang. Allemaal onderdelen die te maken hebben bij de zoektocht naar het juiste matras.
Het belangrijkste is een matras te kiezen dat je lichaam goede ondersteuning biedt. Dat geldt met name voor je rug. Wanneer je namelijk in een onnatuurlijke houding ligt, moet je lichaam dit steeds corrigeren. Dat kost veel energie waardoor je niet echt tot rust komt en in het ergste geval zelfs met pijn opstaat.
Kies dus het matras dat geschikt is voor je slaaphouding. Voor zijslapers is het bijvoorbeeld belangrijk dat je voldoende steun krijgt bij je schouders en je heupen. Rugslapers moeten erop letten dat ze een matras kiezen dat de natuurlijke vorm van hun wervelkolom ondersteunt. Buikslapers kunnen het beste voor een hard matras kiezen dat niet doorzakt. Kies je voor een boxspring, dan kun je ook nog een topmatras toevoegen. Hierdoor kun je je lichaam nog beter ondersteunen en bovendien kun je dan ook langer met je basismatras.
Welk soort dekbed zorgt dat je een fijne warmte ervaart?
Op het moment dat ik dit artikel schrijf is het meer dan 30 graden en moet ik even niet aan een dekbed denken maar in de winter slaap ik het liefst onder een zo’n dik mogelijke variant! Dekbedden zijn er in vele soorten en maten, dus het is goed om te kijken wat het beste bij je past. Je kunt een dekbed kopen dat verzwaard is waardoor je altijd lekker warm onder de dekens ligt. Dit staat nog op mijn lijstje! Maar ben je juist iemand die het snel warm heeft, dan is het beter om een luchtig dekbed te kopen. De materiaalsoort speelt ook een grote rol. Een donzen dekbed zorgt voor luchtigheid en isoleert toch voldoende. Wil je een duurzaam dekbed, dan kun je kijken of een deken van bamboe of katoen ook iets voor je is. Als je allergisch bent, bijvoorbeeld voor de huisstofmijt, is het belangrijk dat je een hypoallergeen dekbed koopt. Wil je je dekbed regelmatig even in de wasmachine kunnen gooien? Kies dan voor bijvoorbeeld een synthetisch dekbed in plaats van wol.
Zorg dat je hoofd voldoende ondersteund wordt door je kussen
Tot slot komen we aan bij het hoofdkussen. Hierbij zweer ikzelf al jaren bij een traagschuim kussen met losse vlokken zodat je zelf de stevigheid kunt bepalen. Een kussenis een van de belangrijkste elementen van je bed. Kies voor een kussen dat je hoofd én je nek ondersteunt. Je wervelkolom blijft dan in een natuurlijke houding waardoor je spieren kunnen ontspannen. Wil je er goed uit blijven zien, kies dan voor een zijden kussensloop (geen satijn want dit kan soms van polyester gemaakt zijn!). Het voordeel van deze slopen is dat ze geen groeven in je gezicht achterlaten. Bovendien zorgt een zijden kussensloop ervoor dat je haar niet pluizig wordt.
Dit artikel betreft links voor een samenwerking. Dit beïnvloedt mijn mening niet maar zorgt ervoor dat jij gratis de nieuwste (beauty) reviews en artikelen kunt lezen. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.
Geef een reactie