Veel mensen houden van de zon. Op zonnige dagen zijn we graag buiten. We genieten ervan als het weer uitnodigt voor een strandbezoek, of een dagje heerlijk zonnen in de tuin. Goede bescherming van onze huid op deze heerlijke dagen is essentieel. Om zorgeloos in de zon te zijn, is de beste zonnebrand voor ons huidtype noodzakelijk. Waarom is goede zonnebrand zo belangrijk, en waar moet je op letten bij het kiezen van zonnebrandcrème?
UVA en UVB
Door de zon wordt je blootgesteld aan twee verschillende soorten UV-straling: UVA en UVB. Ongeveer vijfennegentig procent van het zonlicht dat de aarde bereikt bestaat uit UVA-straling. Je verbrandt er niet door, maar UVA richt wel schade aan aan je DNA, en zorgt ervoor dat je huid veroudert. UVB is de straling die ervoor zorgt dat je huid verbrandt. Het zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D. Regelmatig buiten lopen of fietsen, bijvoorbeeld naar de supermarkt of naar het werk, is al voldoende om vitamine D aan te maken. Stel je je huid langer bloot aan de zon, heb je bescherming nodig.
Schadelijke effect
Zonder de juiste bescherming kunnen deze stralingen een schadelijk effect hebben. Ten eerste kan je huid verbranden. Als je in de volle zon gaat liggen zonder dat je je hebt ingesmeerd, begint je huid na een tijdje te prikken. Dat is het eerste teken dat je huid aan het verbranden is. Helaas merk je dat niet altijd op tijd, vooral als je samen geniet van de zon of het strand. Smeer je daarom preventief in om dat te voorkomen. Een andere reden om je goed in te smeren, is dat zonnebrand je beschermt tegen de tekenen van huidveroudering zoals rimpels en pigmentvlekken. Tenslotte vormt teveel uv-straling een risicofactor voor huidkanker. Elke keer dat je verbrandt, wordt je DNA onherstelbaar beschadigd, wat de kans op huidkanker vergroot.
De juiste factor kiezen
Kortom, zonnebrandcrème is essentieel. Je kunt je het beste een halfuur voor je de zon in gaat al insmeren. Maar hoe weet je welke zonnebrand het meest effectief is? Ten eerste moet je een crème hebben die je beschermt tegen zowel UVB als UVA. Daarnaast is de factor van belang. De factor geeft aan hoe lang je in principe veilig aan het zonlicht blootgesteld kunt zijn. Bij een zonnebrand met factor vier, bijvoorbeeld, zul je na veertig minuten verbranden, bij factor tien na honderd minuten. Echter, factoren als zweet, water en zand kunnen deze tijd verkorten. Het is daarom aan te raden minimaal factor dertig te gebruiken wanneer je van plan bent een hele dag buiten te zijn, en je daar regelmatig mee in te smeren.
Het huidtype
Naast de tijd die je in het zonlicht spendeert, moet je rekening houden met je huidtype. In totaal zijn er zes huidtypen, waarbij één snel verbrandt en niet bruin wordt, tot type zes waarbij een onbeschermde huid zelden verbrandt maar wel goed bruin wordt. Van belang hierbij is de kleur van de huid: hoe lichter de huid, hoe meer bescherming er nodig is. Er zijn veel websites waar je kunt nagaan welk huidtype op jou van toepassing is, en welke factor er aangeraden wordt. Het is aan te raden je daarin te verdiepen, voordat je een zonnebrand koopt.
Dit artikel betreft een link voor een samenwerking. Dit beïnvloedt mijn mening niet maar zorgt ervoor dat jij gratis de nieuwste (beauty) reviews en artikelen kunt lezen. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.
Geef een reactie