De KonMari methode van Marie Kondō is al jarenlang erg populair en de grootste hype is wel voorbij zou je denken. Niets is minder waar want sinds de Netflix serie: Tidying Up with Marie Kondo, is het opruim-virus weer helemaal losgebarsten. Goede timing ook want na de feestdagen krijg je automatisch al lichtelijke ’tidying up’ kriebels. Maar waarom is KonMari zo’n fijne methode om op te ruimen?
Zelf ben ik totaal niet goed in opruimen, mijn familie zal dan ook lichtelijk verbaasd zijn dat ik met een artikel kom over waarom het zo fijn is. Helen en opruimen is een combinatie waar ze mijn hele leven van gedroomd hebben maar niet meer op durven hopen.
Tijdens het bekijken van de Netflix serie ben ik direct al aan de slag gegaan. De woonkamer, keuken en slaapkamer zijn inmiddels helemaal af. (Hoewel je volgens deze methode niet per kamer maar per categorie werkt kwam dit voor mij toevallig zo uit. De enige vaste plek die elke categorie tot voor kort had, was het deel van ons huis.)
Wat is de KonMari methode
Deze methode bestaat uit twee stappen: weggooien en opbergen. De eerste vraag die je jezelf stelt bij alles wat er in je huis staat is: ‘does it spark joy?’ (‘geeft mij dit een blij gevoel?’). Zo ja dan mag je het houden en berg je het netjes op, zo nee dan gooi je het weg.
Je ruimt op per categorie en dus niet per kamer. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld al je boeken uiteindelijk één vaste plek krijgen.
Van lades zul je vrolijk gaan worden en doosjes worden je beste vriend. Binnenin je kasten organiseer je ook alles netjes in bijvoorbeeld bakjes en zorg je daarbij dat alles zoveel mogelijk rechtop staat waardoor je in één oogopslag alles kunt zien.
Uiteindelijk zul je wanneer je welke lade of kast dan ook opentrekt gelukkig worden van hetgeen wat je ziet.
Klinkt vrij zweverig maar eigenlijk is het echt iets wat je moet ervaren om te weten dat het lang niet zo zweverig is als het klinkt.
Waarom vond ik opruimen zo moeilijk?
Een antwoord hierop kreeg ik al vrij snel toen ik begon in het lezen van één van haar boeken. Opruimen is iets anders dan opbergen. Klinkt voor vele wellicht logisch maar voor mij ging er een wereld voor me open.
Plots realiseerde ik me dat wanneer mijn ouders me vroegen mijn kamer op te ruimen ik in werkelijkheid enkel bezig was met mijn spullen opbergen. Dat wil zeggen: ik propte alles ‘ongeveer op z’n plek’ ergens in een kast en ik bleef hier elke opruimsessie maar dingen aan toevoegen. Met als gevolg dat mijn kasten overstroomde en ik altijd beweerde te weinig kastruimte te hebben.
Inmiddels heb ik geleerd dat opruimen, spullen wegdoen en filteren, ook enorm belangrijk is. Ergens wist ik dit wel in mijn achterhoofd maar spullen wegdoen vond ik erg moeilijk, het kan tenslotte altijd weer óóit van pas komen.
Welke inzichten gaf deze methode mij?
“Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.” Oh wat had ik altijd een hekel aan deze bekende quote. Ik verschuilde me er altijd achter dat dit niet opgaat voor een creatief brein. Maar vreemd genoeg kom ik daar nu toch wel op terug.
De laatste weken ben ik veel aan het opruimen geweest en mijn hoofd voelt een stuk minder ‘vol’. Ook al stop ik er heel wat uurtjes in, ik krijg er juist energie van. Dat terwijl ik tot voor kort altijd dacht dat opruimen enkel energie kostte.
Opruimen kostte me voorheen ook veel energie en was nogal demotiverend. De spullen kon ik niet goed kwijt waardoor ik in mijn achterhoofd al lang blij was als ik het twee weken netjes zou kunnen houden. Opmerkingen van mijn omgeving als: “eens kijken hoe lang je het netjes kunt houden” werkte trouwens ook niet bevordelijk voor mij.
Waarom kan ik dit wel volhouden?
Alles heeft een eigen plekje gekregen en ik heb veel spullen weg kunnen doen die me niet gelukkig maakte.
De belangrijkste vraag die je je keer op keer stelt is: ‘does it spark joy?’ (‘geeft mij dit een blij gevoel?’). Dit vind ik een veel gemakkelijkere vraag dan ‘heb ik dit nog nodig’? Door het stellen van deze vraag kan ik makkelijker spullen wegdoen. Dit creëert ruimte waardoor ik vervolgens de spullen die me gelukkig maken goed kan opbergen.
Het zit hem daarnaast ook een stukje in de manier van opbergen, hoe je je kleding opvouwt en je zoveel mogelijk alles rechtop plaatst in plaats van stapels maakt. De techniek van Marie vind ik ook gewoon erg fijn en rustgevend.
Zelf heb ik van de meeste dingen geen voor-foto’s gemaakt omdat ik geen idee had dat ik er uiteindelijk al wekenlang zoveel plezier aan beleef. (En bang was dat het toch maar weer een wekelijkse bevlieging zou zijn)
Maar sommige onderwerpen moet ik nog opruimen.
Lijkt het je leuk als ik nog wat voor- en na-foto’s met je deel?
Ellen Merckelbagh says
Ja heel graag voor en na foto’s. Vind ik heel leuk! Ik heb het boek een jaar of drie geleden gelezen en onze kledingkast toen flink aangepakt. Ik vind het een heel fijn systeem omdat je precies kunt zien welke shirts je allemaal hebt. Toen ik deze maand begon aan de Netflix serie moest ik wel lachen; ik rol de shirts op zo had ik het begrepen uit het boek. Bij mij ligt alles in nette rolletjes, maar het blijkt dus dat je het in drieën moet vouwen en dat het rechtop moet staan.
Verder vind ik Marie erg overdreven en kinderlijk overkomen maarja…dat nemen we dan maar erbij. Ik heb nog maar een paar afleveringen dan ben ik er helaas al doorheen…..
Succes verder met opruimen!
Beautyill says
Heb je het eerste boek gelezen? Daarbij geven ze nog niet zo’n duidelijke instructie over het opvouwen.
Inderdaad alles komt nogal kinderlijk over maar dat vind ik eigenlijk altijd bij typische Amerikaanse series met onderwerpen als dit..
De meeste dingen heb ik al een tijdje af. Wil enkel mijn kantoor, badkamer en kelder nog doen dus ben er al bijna 😉
Voor en na foto’s zijn altijd leuk om te zien.
Ik heb het boek niet gelezen, dit stond al 3 jr op mijn to read list. Toen ze op Netflix verscheen, heb ik het samen met mijn dochter bekeken. Zeer interessant.
Ik ben nl kleiner gaan wonen en heb minder opbergruimte. Dit frustreert enorm. Daarom koop ik praktisch niks meer bij.
Als er wel iets binnenkomt, moet ik vaak plek maken. Dit lukt de ene keer beter dan de andere keer. Ook maak ik er niet altijd tijd voor vrij. De Netflix serie inspireert wel om aan de slag te gaan.
De stelregels die ik hanteer is: “als het huis in de fik zou vliegen, zou ik het dan missen?”
Of “Heb ik langer dan 1 jr niet aangeraakt of gezien? Dan kan het weg.”
Zal binnenkort wat foto’s delen in een tweede artikel! 🙂
Dat zijn inderdaad ook goede spelregels!
De Netflix serie is wel wat Amerikaans en lekker een tikkeltje overdreven maar daar werd eigenlijk alles ook prima in uitgelegd. Goed dat je het samen met je dochter bekeken hebt, het werkt zoveel beter als je het allebei begrijpt/wil. Inmiddels heb ik mijn vriend ook aangestoken en vroeg hij me of ik van zijn kledingkast ook ‘een winkeltje’ wilde maken. Hij associeert de KonMari manier van kleding opvouwen met een luxe winkel haha! ?