Wanneer je zegt dat je naar een diëtist gaat is de eerste reactie vaak: “Maar je bent toch niet te dik?” of: “Kun je niet afvallen zonder hulp?” Een vraag als: “Heb je ergens last van wat je met voeding zou willen verbeteren?” is een stuk minder voor de hand liggend.
Naar een diëtist voor hart- en vaatziekten
Zelf ondervond ik dit ook toen ik mijn vader meevroeg naar de diëtiste. “No way!” zei hij. Ik ga niet op dieet en ik wil ook niet afvallen. Ik legde hem uit dat ik dit met hem wilde doen omdat hij een erfelijk te hoog cholesterol heeft, waardoor hij inmiddels 6 keer gedotterd is en 7 stands in zijn kransslagader heeft. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 in de westerse wereld. Gezonde voeding is een van de belangrijkste factoren waarmee je het verloop van deze ziekten kunt beïnvloeden. Je voeding beïnvloedt namelijk je bloeddruk, je cholesterolgehalte en je gewicht. Dit zijn allemaal factoren die effect hebben op de conditie van je hart- en bloedvaten.
Mijn vader was overgehaald en zodoende gingen we samen naar een diëtiste – deskundige op gebied van voeding en gezondheid – bij ons in de buurt. We vroegen haar specifiek wat kan helpen bij hart- en vaatziekten tijdens ons intakegesprek, wat zo’n 60 minuten duurde. Het was een heel prettig gesprek waarin ze tijdens deze kennismaking vooral mijn vader liet praten.
Als eerste over zijn lichamelijke klachten en later mocht hij vertellen wat hij zoal eet op een dag. Doordat mijn vader alles opsomde zag ik tijdens dit gesprek een soort besef, alsof er een lampje ging branden. Zijn te hoge cholesterol is erfelijk en helaas is deze variant minder gemakkelijk te beïnvloeden door middel van voeding. Toch blijft het altijd belangrijk om goed op je voeding te letten omdat je het er logisch gezien zeker niet beter op maakt wanneer je bijvoorbeeld veel rood vlees eet. Het is lastig om een eenduidig antwoord te geven op wat je zou moeten eten of juist zou moeten laten staan bij hart- en vaatziekten. Voeding is namelijk persoonlijk. Het advies is ervan afhankelijk of het erfelijk is en of je juist een te hoge- of te lage bloeddruk hebt. Maar uiteraard kregen we wel de nodige tips die specifiek op zijn persoonlijke situatie afgestemd zijn.
Overige vragen
Op Instagram vroeg ik of er nog meer vragen zijn die je aan de diëtiste zou willen stellen. Enkele heb ik er tussenuit gepikt:
“Wat kun je het beste doen als je een lactose-allergie hebt en je toch voldoende eiwitten, calcium en vitamines binnen wil krijgen?” Bij een lactose-intolerantie kun je gebruik maken van lactosevrije melkproducten als boter, melk, yoghurt en kwark van o.a. Arla Lactofree, MinusL en diverse huismerken. Eventueel kun je eveneens gebruik maken van plantaardige melkvervangers zoals soja-, haver-, rijst-, kokos-, speltdrank. Sojadrank is de meest volwaardige plantaardige melkvervanger omdat hier de meeste eiwitten inzitten, maar deze kunnen wel een gasvormend effect veroorzaken omdat soja een peulvrucht is net als witte bonen, kapucijners, etc. De plantaardige melkvervangers zijn van belang vanwege de inname van voldoende calcium, vitamine B2 en vitamine B12
“Heeft voeding invloed op je migraine?” Er zijn aanwijzingen dat voeding een invloed heeft op migraine. Hier wordt momenteel veel onderzoek naar gedaan. Echter is het verband nog niet aangetoond.
“Heb je tips qua voeding m.b.t. fibromyalgie klachten?” Ook op het gebied van fibromyalgie is er weinig wetenschappelijk onderzoek dat een verband aantoont. Geadviseerd wordt om gezond te eten volgens de schijf van 5 om ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt om het lichaam goed te laten functioneren. Er zijn aanwijzingen dat het vermijden van geraffineerde suiker, bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en cafeïne een positief effect hebben.
“Ik heb een hoge bloeddruk en hoofdpijn, is er iets wat ik hieraan kan doen door middel van voeding” Je eetpatroon kan zeker een invloed hebben op een te hoge bloeddruk. Vooral een hoge zoutinname kan hier een negatief effect op hebben. Hoofdpijn kan veroorzaakt worden door onvoldoende drinken, je afvalstoffen kunnen dan niet voldoende afgevoerd worden. Daarnaast kan het nuttigen van te veel cafeïne hoofdpijn veroorzaken.
“Van chocolade krijg je puistjes, is dit waar?” Er zijn geen wetenschappelijke studies die bewijzen dat je van chocolade puistjes krijgt. Als je allergisch of overgevoelig bent zou dit wel acne kunnen verergeren.
Kortom, we vonden het beiden erg leerzaam en zijn direct aan de slag gegaan met onze persoonlijke adviezen. Via Dieet dit Dieet dat, een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten, kun je een diëtist bij jou buurt zoeken. We kunnen het je van harte aanraden om eens te doen want ze kunnen je bij zoveel meer helpen en ondersteunen dan enkel afvallen! Op de Facebook pagina van Dieet dit Dieet dat vind je handige tips en adviezen dus neem daar ook zeker een kijkje.
Ben jij weleens naar een diëtiste gegaan voor andere zaken dan afvallen? Of overweeg je dit?
Dit artikel is een samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Hallo Helen,
mijn migraineklachten zijn enorm verminderd met een histamine beperkt dieet.
Je kunt dit google’n.
Ik weet toevallig dat je niet daar alleen heen gaat omdat je wilt afvallen, een vriendin van mij is diettiste daarom
Mooie foto van jou en je vader. Zelf ben ik naar een diëtiste gegaan omdat ik niet goed tegen lactose kan. Heb er ook veel aan gehad.
Zelf begrijp ik de reactie van je vader wel. Ik denk ook direct aan afvallen als je het over een diëtist hebt., leuke insteek voor een artikel
Leuk artikel! Inderdaad een diëtiste doet zoveel meer dan alleen mensen helpen om af te vallen. Het zijn echt voedingsdeskundigen.
Wat goed dat je hier zo’n uitgebreid artikel over hebt geschreven, heel interessant!
Interessant artikel! Ik heb dit ook gedaan. Ik hoefde niet af te vallen, maar had door een zware burn-out allerlei klachten als haaruitval, afbrekende teennagels etc. Ik vond het advies heel verhelderend. Zelf las ik veel boeken van zelfverklaarde voedingsgoerroes en had ik daarom zuivel geschrapt uit mijn voedingspatroon. Ik had er echter geen vervanger voor gekozen. Oeps, nooit aan gedacht. Het is zo verwarrend, het ene boek zegt eet geen gluten, de ander eet geen zuivel. Ik ben super blij dat ik uiteindelijk naar een dietist ben gegaan. Er kwam voornamelijk uit dat ik zoals veel mensen te eenzijdig at, zuivel of een zuivelvervanger moest toevoegen, meer moest variëren en minder koolhydraten moest eten. Zo zou ik alle voedingsstoffen binnen moeten krijgen. Ook had ik een haar, huid, nagel supplement waar van sommige vitaminen wel 6 keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid in zat. Dit is veel te veel en kan ook voor schade aan het lichaam zorgen. Kan ook iedereen aanraden eens advies van een dietist te vragen. Ook haar tips en menu’s waren heel handig.
Wat goed dat je dit bespreekt! Ik heb meer kans om diabetes te krijgen en probeer hierdoor ook erg gezond te eten en veel te sporten om dit te kunnen voorkomen!
Leuk artikel Helen! Denk dat ikzelf ook eens een afspraak ga maken, er mag een kilootje af maar daarnaast heb ik ook wat lichamelijke klachten.